Het haardvuur aan voor feestelijke en warme opening “Hete Vuren”.

Opening Hete Vuren

Afgelopen zaterdag, 22 april j.l. werd Hete Vuren officieel en feestelijk geopend. De afsluitende tentoonstelling van de reeks rondom de vier elementen in samenwerking met het Rijksmuseum en Stichting M6. Extra bijzonder is dat het Markiezenhof dit keer de primeur heeft. De tentoonstelling is hier al eerste te zien waarna het zal gaan rondreizen langs de andere deelnemende musea. Een landelijke opening dus.

Dit werd opgeluisterd door een heel aantal gasten die speciaal hiervoor plaatsnamen aan tafel in de Hofzaal. Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, Gerard Kleijn, projectleider Stichting M6, Jolanda Trijselaar, directeur Veiligheidsregio Midden en West-Brabant, Olaf Looijen, projectmanager UBQ materials en wethouder cultuur Letty Demmers schoven aan bij presentator Maarten van den Boom. Zo spraken zij uitgebreid over de drie subthema’s van de tentoonstelling: huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur.

Het huiselijk vuur brandde dan ook op de achtergrond en bracht bij iedereen het gevoel van warmte naar boven en mooie herinneringen aan vroeger. Het ambachtelijke vuur is natuurlijk niet weg te denken uit een stad als Bergen op Zoom met haar pottenbakkers en zilversmeden van weleer. Maar er werd ook zeker stilgestaan bij het vernietigende vuur en wat musea kunnen doen om zich daar tegen te beschermen. Daarnaast kwam ook het stuk duurzaamheid aan bod met tafelgast Olaf Looijen die wellicht in deze setting een beetje vreemde eend in de bijt leek. Maar niet alleen wil Bergen op Zoom pronken met het Markiezenhof en de schatten uit ’t Rijks maar ook een voortrekkersrol op zich nemen als het gaat om verduurzaming en circulaire economie.

Mooi hoe breed het thema vuur alle aandacht kreeg op zoveel terreinen. Singer songwriter Elly Kelner bracht een tweetal nummers ten gehore die zij schreef bij twee schilderijen uit de collectie. Heel bijzonder om zo de schilderkunst tot leven te zien komen door haar prachtige vertolking. En zo kan je haar werk ook bewonderen als je de schatkamers bezoekt met daarbij nog een extra song.

De tentoonstelling “Hete Vuren” is te zien tot en met 3 september 2023 waarna het op tour gaat langs de andere M6 musea. Verder zijn er tal van activiteiten rondom de expositie waaronder de parallel expo van Arsis en de Pottenbakkers stadswandeling maar voor meer activiteiten kan je kijken op: markiezenhof.nl/ontdek-het-paleis/zien-doen/activiteiten

Linkje naar een bijdrage van ZuidWest TV:
zuidwestupdate.nl/nieuws/markiezenhof-toont-als-eerste-museum-parels-uit-het-rijksmuseum/