Spectaculaire opening Hoge Luchten

Jan van Goyen (Leiden, 1596 – Den Haag, 1656). Het Valkhof in Nijmegen, 1641. Olieverf op doek. Rijksmuseum.

Op zaterdag 2 april j.l. vond de officiële opening plaats van de expositie Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks. Het is de derde expositie in een serie over de elementen aarde, water, lucht en vuur. Er waren diverse sprekers zoals een meteoroloog die vertelde over de luchten die er te zien zijn op de werken uit ’t Rijks. Het afsluitende spektakel stuk was een acrobate in doeken hoog boven de grote binnenplaats. De expositie is nu te zien in Bergen op Zoom maar reist ook langs de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Gouda en Hoorn.

Het Markiezenhof vormt een uniek decor voor 39 nieuwe parels uit het Rijkmuseum. De tentoonstelling met werken van grote meesters als Van Goyen, Jongkind en Breitner, maar ook onbekende werken zoals van Avercamp en Hoevenaar. Daarbij wordt de expositie aangevuld met schilderijen en objecten uit eigen collectie en enkele bruiklenen. Zo is elke versie van Hoge Luchten in de overige steden anders. Tevens is een parallelle expositie door Arsis ingericht en is er een gevarieerd programma van activiteiten voor jong en oud.

De titel ‘Hoge Luchten’ voor deze derde editie kan wat verwarrend zijn. Het betreft namelijk vooral stadsgezichten met burgers en stedelingen geschilderd onder hoge luchten. Naast het thema stadsgezichten wordt in deze expositie nog een ander thema belicht dat niet direct zichtbaar is op de schilderijen, namelijk ‘vrijheid’. Immers, Nederland ziet zichzelf als een vrijheidslievend land. Tevens kennen we uit het verleden het gezegde ‘stadslucht maakt vrij’.

De tentoonstelling Hoge Luchten, schatten uit het Rijks, is te bezichtigen van 3 april tot en met 24 juli 2022 van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Meer informatie over de diverse activiteiten tijdens de looptijd van de tentoonstelling is te vinden op markiezenhof.nl/hogeluchten